HTML


Ebben a blogban
a Civil Rádió
zenei szerkesztőinek
írásait olvashatod


Utolsó kommentek

  • gospelradio: jól magára hagytuk az oldalt. szégyellem magunkat! :-( (2010.08.16. 23:46) Lhasa de Sela 1972 - 2010
  • pallai: @turorudi: Zoli, szervezői és pártfogói érdekeltségem nem anyagi jellegű (magyarán: egy fillér jöv... (2010.03.03. 10:14) A magyar dzsesszkritika jövője
  • turorudi: Péter, neked szervezői és pártfogói érdekeid fűződnek azokhoz a zenészekhez, akik miatt háborogsz ... (2010.03.03. 01:53) A magyar dzsesszkritika jövője
  • Korski: Köszönjük! Kanyarodj egyszer Zugló felé és nézd meg a cd kínálatot. (2009.12.29. 09:26) Best of 2009
  • gospelradio: 5 év? Gratula! lassan el kéne kezdenem kölcsönkérni a lemezeidet. No persze kezdjük először csak ... (2009.12.26. 23:08) Best of 2009
  • Utolsó 20

2009.05.15. 17:26 dr. Szalsza

Latin cuccok - Peru (folytatás)

Címkék: egon schiele mario vargas llosa planet mambo don rigoberto feljegyzései perui zene desdén

A nem hadi természetű, hanem művészi célú kasztrálást a XVII. századtól kezdve gyakorolták Itáliában, az egyházi tilalom miatt, amely kizárta a női hangot a templomi szertartásokból. 

 
 
Ez a megkötés tette szükségessé a nőiesen hangzó férfihangot (a kappan- vagy fejhangot, „vibrato és tremolo között”, magyarázta a füzetben a téma szakértője, Carlos Gómez Amat), amely sebészi úton előállítható, mint azt Manuel, a teáscsészék és az aprósütemény közölt, Lucreciának szemelvények kíséretében bemutatta. Volt a primitív módszer: a jó hangú fiúkat, a vérzést csillapítandó, hideg vízbe állították, majd kővel összezúzták nekik („Ujjuj!”, kiáltott fel don Rigoberto, úgy beleélve magát, hogy megfeledkezett patkányról, tengerről), és volt a kifinomult. Úgymint: a borbély-felcser ópiumkivonattal érzésteleníti a fiút, majd frissen élezett borotvakésével felnyitja a herezacskót, és kimetszi onnan a becses golyókat. Hogy milyen hatással van ez azokra az énekesfiúkra, akik túlélik az operációt? Elhíznak, kitágul a mellkasuk, hangjuk megerősödik, éles és szokatlanul kitartó lesz; némelyik kasztrált, mint például Farinelli, ária éneklése közben több mint egy percig nem vett levegőt.
 Dolgozószobájának nyugodalmas, a tenger háttérzajával bélelt sötétjében don Rigoberto, inkább kíváncsian és feszülten, semmint élvezettel, a szóban forgó hangszalagok metszően éles, a végtelenségig kitartott rezgését hallgatta, amely úgy hasított bele a barrancói éjszakába, mint a sebészkés. Most már érezte Lucrecia illatát. „Manuel, a műhím, a halálangyal", gondolta később, a felismeréstől elégedetten. De rögtön eszébe jutott, honnan idézett. A halál angyala? Miközben keze a füzetet lapozta, emlékezete felidézte azt a füstös és szűk helyet, a kreol társasággal, ahová Lucrecia berángatta őt azon a különös éjszakán. Az éjszakai életben való megmerítkezés kisszámú emlékezetes eseteinek egyike volt, abban az idegen országban - hivatalosan a sajátjában -, amelyben biztosítási kötvényeket árult, amely ellen fellázadt, és amelyről csendes, de óriási erőfeszítései ellenére nagyon keveset sikerült megtudnia. Közben megtalálta a Fölény című valcer szövegét:
 
 
Fölényesen, mint a magasságos istenek,
úgy vívom én a harcot, boldogságomét:
nem figyelem, nékem hiába zengenek
a halálangyalok előre gyászmisét.
 
 
 Gitár, dobolás és az énekes lüktető hangja nélkül elvész valami a szerző-bárd szomorú és öntömjénező elszántságából. De zene nélkül is érvényesül egyszerű lényeglátása és misztikus filozófiája. Hogy ki írta ezt a „klasszikus” kreol keringőt, ahogy Lucrecia minősítette, mikor ki akarta deríteni? Ki is derítette: egy Miguel Paz nevű chiclayói. Holdkóros hegyi pásztort képzelt maga elé, kendő a nyakán, gitár a vállán, aki szerenádokat ad, és az új napot a lebuj padlóján, fűrészpor és hányadék között kezdi, az egész éjszakai énekléstől rekedt torokkal. Akárhogy is, le a kalappal. Vallejo és Neruda együtt se költött soha ehhez fogható verset, amelyre még táncoltak is.
 
 
Szöveg: Mario
Rajz: Egon
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://4p33mp.blog.hu/api/trackback/id/tr681123582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása