HTML


Ebben a blogban
a Civil Rádió
zenei szerkesztőinek
írásait olvashatod


Utolsó kommentek

  • gospelradio: jól magára hagytuk az oldalt. szégyellem magunkat! :-( (2010.08.16. 23:46) Lhasa de Sela 1972 - 2010
  • pallai: @turorudi: Zoli, szervezői és pártfogói érdekeltségem nem anyagi jellegű (magyarán: egy fillér jöv... (2010.03.03. 10:14) A magyar dzsesszkritika jövője
  • turorudi: Péter, neked szervezői és pártfogói érdekeid fűződnek azokhoz a zenészekhez, akik miatt háborogsz ... (2010.03.03. 01:53) A magyar dzsesszkritika jövője
  • Korski: Köszönjük! Kanyarodj egyszer Zugló felé és nézd meg a cd kínálatot. (2009.12.29. 09:26) Best of 2009
  • gospelradio: 5 év? Gratula! lassan el kéne kezdenem kölcsönkérni a lemezeidet. No persze kezdjük először csak ... (2009.12.26. 23:08) Best of 2009
  • Utolsó 20

2009.11.02. 14:54 dr. Szalsza

még több ingyen zene

Címkék: ingyen mp3 world connection mariza saban bajramovic netsayi tito paris deolinda kiran ahluwalia elizabeth ayoub

Mivel a holland World Connection kiadó elsősorban énekhangokban utazik, nem meglepő, hogy annyi elsőosztályú énekest begyűjtöttek: ott van az istállóban Mariza, a nálunk is kedvelt hidrogénszőke portugál fado-hercegnő, és a többek között Kusturica Macskajaja jóvoltából is népszerű, tavaly elhunyt halhatatlan szerb-roma Saban Bajramovic.  

De a (hazájukon kívül) egyelőre kevésbé ismert előadóknak sem kell szégyenkezniük ebben a társaságban: a libanoni születésű, de Venezuelában felnőtt Elizabeth Ayoub rendkívül finom dala leginkább az andalúz/észak-afrikai ladino zenét juttatja az ember eszébe. A Cabo Verde-i Tito Parist egy ritka ízléses remix képviseli a kiadó által ingyen hozzáférhetővé tett összeállításon, amely a kellemesen karcos, kissé feltördelt énekszólamok alá súlyos basszust, finoman visszafogott, zaklatott gitárakkordokat és jazzes szaxofon-témát úsztat be.   

Számomra a legnagyobb meglepetést az eredetileg rodéziai, de Londonban élő énekesnő, Netsayi jelentette. A válogatásra idei, Monkey's Wedding c. lemezéről került fel egy dal. Benne az az érdekes, hogy nem hip-hopot énekel, hanem szinte egyszál gitáros-zongorás, alig-alig effektezett, rusztikus hangzású popballadákat. 

Az elsőrangú énekesek sokasága mellett a luzitán vonal erőteljes jelenléte a feltűnő: a már említett Marizán, az "új fado"-t képviselő, Portugáliában rendkívül népszerű Deolindán, a Cabo Verde-i Sara Tavaresen és a Cesaria Evorának is számos dalt írt Tito Parison vagy az angolai Waldemar Bastoson kívül itt kell megemlíteni a nagyszerű Kiran Ahluwaliát, aki Kanadában felnőtt indiai létére portugál hangzásokkal elegyíti az indiai ghazal dalstílust. De még az egyébként angol nyelven éneklő Netsayi lemezére is felkerült egy gyönyörű portugál nyelvű ballada.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://4p33mp.blog.hu/api/trackback/id/tr541493179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása